Meta Roos

Sample ImageMeta Roos
  • Var: Grangärde kyrka
  • När: 2009-07-10
  • Hemida: metaroos.se

2009 års "Musik i Sommarnatten" kallade vi "Gränslös njutning". Den klassiska musiken mötte jazzen i en skön förening. Förutom Meta Roos och Jan Ottesen, mötte vi Grangärdefestivalens konstnärliga "motorer" lite närmare. Erland Malmgren, som hade det övergripande konstnärliga ansvaret för festivalen, samt Britt-Marie Gunnarsson och Anders Wall. Övriga som medverkade var en 9-manna stor kammarorkester samt Stefan Persson på trummor (som vi även deltog tillsammans med Erland under festivalen, både under Grangärdeshowen och Musikgudstjänsten). Programmet tog oss med på en njutbar resa från Edward Grieg till Samuel Barber via jazzens sköna toner.

 meta
Meta Roos:

Född och uppvuxen i Boda Kyrkby i Dalarna, men bor sedan 2002 i Bålsta. Som sextonåring började Meta sjunga med dansband och det mest omtalade bandet var ” Nippe Sylwens band”, som blev känt och älskat även utanför Dalarnas gränser. Mycket tack vare en kritikerrosad LP som spelades mycket i radio.
1984 tog Meta steget och blev sångerska på heltid i Rose Band, ett internationellt dansband som turnerade i Europa och hade stora framgångar tack vare bandets personliga och jazziga stil. Intresset var också mycket stort på den Japanska marknaden.
1988 fick Meta Ulla Billquist-stipendiet, och några år senare debuterade hon på filmduken som sångerska i filmen ”1939”. Meta drevs dock av en otrolig nyfikenhet och ville gärna prova på nya utmaningar, så när vännen Åke Strömmer rekommenderade henne till Peter Flacks revyer nappade hon direkt. Det blev en fullträff, och Meta var med i hela fyra revyuppsättningar. Där fick Meta också möjlighet att visa upp sin komiska talang. Meta Roos har nu jobbat som heltidssångerska i över tjugo år. Lista på alla duktiga musiker och sångkollegor som Meta mött på estraden kan göras oändligt lång, bland annat: Solist i Claes Cronas trio, Trio X, Georgie Fame, Kjell Öhman, Rune Gustafsson, Putte Wickman, Arne Domnérus, Svante Turesson, Hayati Kafe, Roger Pontare, Anders Berglund, Pierre Swärd, Ulf Verre Johansson, Jan Ottesen och Jörgen Smedby. Meta Roos är aktuell med sin kritikerrosade musikaliska föreställning om sångerskan Ella Fitzgerald’s liv. ”Meta sings Ella” finns på CD. Vackra ballader och svänget är något som Meta alltid har stått för. Hon tilldelades Anita O’Day-priset förra året !! (Hennes stjärntecken är Fisk)
 jan
Jan Ottesen:
 
Bördig Ludvika, kallar sig själv Jazzmusiker Men känner sig hemma i olika genrer. Har jobbat med många av Sveriges mest kända musiker och artister: (Putte Wickman, Toots T, Povel Ramel, Galenskaparna, James Ingram, Lee Hazelwood, Kjell Öhman, Charlie Norman, Anders Berglund,, m.fl) Studerat Gitarr i Göteborg och Los Angeles Arbetar som frilance-musiker sedan 1981 Och även som gitarrpedagog. Är en hejare på att fiska Gös. 7 kg den tyngsta ! Har dragit många Abborrar med Charlie Norman.  
 erland_malmgren
Erland Malmgren
violoncell:
Anställd i Kungliga Filharmonikerna sedan 1986. Bördig från Grängesberg och numera fritidsboende i Grangärde. Har vid sidan om musiken sitt stora intresse i att renovera husen i Solna och Grangärde, laga mat och hålla på med hundarna Milou och Ludde. Har förflutet som både tubaist och trombonist i bland annat Ludvika Musikkår. Spelar även bas, vilket kommer att ske på lördagen tillsammans med kompisar i "Grenge All Stars". 
 britt-mariegunnarsson
Britt-Marie Gunnarsson
piano/cembalo:
Anställd som pianopedagog i Stockholms Kulturskola sedan 1979. Är numera även kyrkomusiker. Anställd som kantor i Kallhälls Församling. Bördig från Östersund och numera fritidsboende i Grangärde.  Bor i Solna.

 anderswall  
Anders Wall violin:
Anställd i Kungl. Hovkapellets förstaviolinstämma sedan åttiotalet. Har medverkat i olika kammarmusikensembler som t.ex Walltrion tillsammans med Britt-Marie Gunnarsson och Erland Malmgren, musicerat mycket tillsammans med konsertpianist Inger Wikström dels som konsertmästare under Nordisk Kammaroperas sommarproduktioner på Confidensen i Ulriksdal samt kammarmusik med Inger W.