Aktuella Artister

Linda Hellstrand

Sample ImageLinda Hellstrand
  • Var: Kyrkan
  • När: 2012-07-05

Linda Hellstrand

Linda Hellstrand

Jag är uppväxt i Sandbacken mellan Grangärde och Rämshyttan. När jag var 4 år brukade jag sitta framför en CD-spelare hemma och lyssna på Beethovens violinromans i F-dur om och om igen och sa till mina föräldrar att jag ville spela fiol, så när jag var 6 år så började jag ta lektioner för Eva-Helena Morén. Första gången jag stod framför en publik var jag 5 år gammal och sjöng "Limu, limu, lima" i Grangärde kyrka.

Jag har gått 3 år på Musikkonservatoriet i Falun för Inge Hällkvist och just nu förbereder jag flytt till Oslo där jag ska börja på Norges Musikkhögskole till hösten.

Någon tid utanför musiken finns nästan inte, det är så jag valt att ha det! När jag inte spelar fiol eller sjunger romanser så passar jag på att komponera musik, spela piano eller jamma på barockfiol med min cellospelande vän Adriana.

En person som inspirerar mig otroligt mycket just nu är den tysk/tjeckiska violinisten och pianisten Julia Fischer. En helt fantastisk musiker som har varit en viktig förebild för min egen musikaliska utveckling, inte minst när det kommer till Mozartspel.

Att ha blivit tilldelad Grangärdefestivalenstipendiumet känns roligt och som en uppmuntrande stöttning från min hembygd. Pengarna kom dessutom mycket väl till pass då jag fick dem precis då jag skulle betala min stråke.

Vid konserten i Grangärde kyrka den 5 juli kommer jag bjuda på två härliga stycken för soloviolin. En äkta klassiker från barocken och en nyskriven fantasi från mitt blivande hemland Norge.