Historik om Festivalen

Festival

Det som började med tankar, drömmar och diskussioner mellan familjerna Malmgren och Nåhem under en hundpromenad i Grangärde kyrkby vintern 2007 har resulterat i en årligt återkommande festival och mycket mera!

Grangärdefestivalen genomfördes första gången år 2007 och då i samband med Grangärdebygdens vecka. Janne Schaffer och Björn J-son Lind uppträdde på scenen vid Sjömagasinet på lördagen. Grenge All Stars, ett för kvällen sammansatt band spelade och underhöll efter lördagskonserten.

Sommarnattskonsert i kyrkan på fredagen med Erland Malmgren med vänner. Som solister medverkade Nils Erik Sparf på violin, Christina Högman sopran och Stefan Dahlberg tenor.

Detta år började vi också att samla in kollekt till ett musikstipendium som vi årligen kommer att dela ut till en musikalisk ungdom från bygden. Inkomna nomineringar överlämnas till en extern jury för bedömning.

2008 flyttades evenemanget till en vecka senare på sommaren och vi hade då Kalle Moraeus och Bengan Jansson på scenen på lördagen. Förband var Tre Visa Män. Dansmusk och spontandans i gräset till musik av Grenge All Stars. Det året utökades festivalen med ytterligare en dag, "Scenen är din" , som inledde festivalen på torsdagskvällen med lokala förmågor som fick visa upp sina färdigheter.

Det året genomfördes sommarnattskonserten i kyrkan på fredagen "Från folkmusik till Italiensk glöd" med några av landets främsta musiker från Filharmonikerna och Hovkapellet. Solister var Jeanette Bjurling sopran, och Joakim Agnas trumpet. Festivalen avslutades på söndagen med en musikgudstjänst i Grangärde kyrka.

Musikstipendiat detta år (2008) blev Heidi Baier.

Planering2009 hade vi gruppen Svenne Rubins som huvudartister på lördagskvällen. Förband var även detta år Tre Visa Män samt förra årets musikstipendiat Heidi Baier. Det året hade vi den nya dansbanan på plats och som vanligt spelade gruppen Grenge All Stars underbar och fartfylld dansmusik. Denna lördag regnade det mer än det hade gjort de senaste 100 åren. Trots det var stämningen hög och folk var glada.

"Scenen är din" med nya lokala förmågor genomfördes på torsdagen.

Fredagsnattskonserten i kyrkan hade rubriken "Gränslös njutning" med Meta Roos och Jan Ottesen som solister tillsammans med musiker från bl.a kungliga filharmonikerna. Musikgudstjänsten i kyrkan på söndagen hade "Livets pärlor" som tema med musik av Ted Gärdestad som framfördes av en kammarorkester med Fia Hedberg som solist.

Musikstipendiet detta år (2009) gick till Tobias Olsson.

Erland Malmgren har under åren ansvarat för den klassiska delen. Erland spelar till vardags i Kungliga Filharmonikerna och har sin arbetsplats på Konserthuset i Stockholm. Han fritidsbor med sin familj i Grangärde kyrkby och har tagit med sig sina musikaliska vänner för att spela på Grangärdefestivalen. Erland har också tillsammans med vänner och lokala förmågor försett oss med underbar dansmusik varje år efter huvudartiserna på lördagskvällen. Grenge All Stars !

Erland Malmgren med flera.

De huvudartister som medverkar hos oss får ta emot en Grangärdehäst som en symbol för att de uppträtt på Grangärdefestivalen.

2010 genomfördes Grangärdefestivalen i samband med Grangärdebygdens vecka. Årets huvudartist var Peter Carlsson & Blå Grodorna. Biljetterna var slutsålda flera månader i förväg. Publiken började köa på torget redan 2 timmar före insläpp. Lördagens show blev en hejdundrande succé i ett helt fantastiskt sommarväder. Folk skrattade så de grät i gröngräset. 

Festivalen inleddes på fredagseftermiddagen med gratisevenemanget ”Scenen är din” med tio artister/grupper. Därefter fortsatte festivalen på fredagskvällen med sommarnattskonsert i Grangärde kyrka där vi detta år gästades av Ellinor Fritz och Arvid Kästel som framförde polskor, valser och gånglåtar från olika tidsepoker. Årets musikstipendiat (2010) Linda Hellstrand fick ta emot sin utmärkelse och kollekt insamlades inför nästa års utdelning av stipendiet.

Festivalen avslutades på söndagsförmiddagen med en, på begäran, repris av förra årets musikgudstjänst under temat ”Livets Pärlor” med musik av Ted Gärdestad. Sångsolist Fia Hedberg som ackompanjerades av bland andra Erland Malmgren. Allt under ledning av den duktiga Britt-Marie Gunnarsson.

 I samband med söndagens musikgudstjänst avtackades Erland Malmgren för sina insatser under de gångna åren för Grangärdefestivalen. Erland har hjälpt oss igång och det tackar vi för.